fbpx
Relion-logo-blue
Prøv Relion

Hvad er lønprocenter og hvordan udregner du dem?

Forstå konceptet bag lønprocenter og lær hvordan du nemt implementerer det i din egen forretning.

Relion lønprocenter illustration
Portræt af Kristian Emil Larsen
Kristian Emil Larsen
18. Februar 2021 
Har du overblik over, hvor stor en del af din omsætning, der går til lønudbetaling?

Mængden af konkurser i restaurationsbranchen har været stigende siden 2014.
Derfor er det vigtigt, at du som selvstændig har styr på dine lønprocenter, så du kan tage kvalificerede beslutninger når det kommer til at regulere dit daglige bemandingsniveau i din restaurant eller butik.

Ved at få styr på lønudgifterne sammenlignet med omsætningen får du et solidt værktøj til at vide, hvornår du skal reducere dine lønomkostninger, uden det går ud over hverken kundetilfredshed, effektivitet eller omsætning.

I denne artikel gennemgår vi alt du behøver at vide om lønprocenter, hvordan du udregner dem og ikke mindst hvordan du anvender det i praksis.

Hvad er lønprocenter?

Lønprocenter er en udbredt måle-enhed, der særligt anvendes af restauranter og detail butikker med henblik på at hjælpe lederen til at forstå, hvor god økonomien er i forretningen.

Lønprocent-data anvendes ofte til at vurdere om lønomkostningerne er for høje eller for lave sammenlignet med omsætningen, der kommer ind. 

Sådan udregner du lønprocenten.

For at udregne din lønprocent skal du først tage din lønudgift og dividere den med din omsætning for dernæst at gange med 100. Se eksemplet nedenfor. 

Lønprocent = (lønudgifter) ÷ (omsætning) x 100

Du kan med denne simple ligning udregne din lønprocent pr. år, kvartal,
måned, uge, dag og sågar time.

Eksempel:
Restaurant Relions lønprocent på en given dag.
Lønudgifter på dagen: 4.677,50 kr. | Omsætning på dagen: 24.000 kr.

(4.677,50 kr.) ÷ ( 24.000 kr.) x 100

Lønprocent = 19,49%
Udregn automatisk lønprocenter med et brugervenligt vagtplansystem

Hvad er den idéelle lønprocent?

En sund lønprocent for de fleste forretninger i detail og restaurationsbranchen ligger på omkring 25%-30%. Dette kan dog variere betydeligt fra virksomhed til virksomhed og afhænger typisk af følgende kriterier: 


- Virksomhedens koncept
- Virksomhedens lokation
- Antal medarbejdere
- Medarbejdernes effektivitet

Virksomheder med flere afdelinger eller lokationer bør være opmærksomme på at særligt størrelse, lokation og effektivitet vil skabe en difference i lønprocenterne, hvorfor det ikke er unormalt at lønprocenten svinger meget mellem virksomheder inde for samme kæde eller franchise.

Sådan kommer du i gang med lønprocenter.

Det online vagtplan og tidsregistreringssystem fra Relion gør det nemt for ledere at indtaste deres daglige omsætning, for dernæst automatisk at udregne lønprocenten for den givne dag.

Dette gør det simpelt at arbejde inden for budgettet samtidig med at du får overblik over din bemanding, dine lønudgifter og ikke mindst din omsætning.

Som leder kan du desuden anvende Relion til at oprette vagtplaner, registrere mødetider, samt udregne pauser og tillæg. Alt dette sikrer, at du får overblik over din virksomhed, alt i mens udregningen af dine lønomkostninger bliver mere nøjagtige så du kan sende dem til dit lønsystem med ro i maven.  

Prøv Relion gratis i dag.

Kom i gang med online vagtplanlægning helt gratis nu. Du kan oprette dine første vagter i løbet af 2 minutter. 
Prøv Relion - GRATIS
crossmenu
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram