fbpx
Relion-logo-blue
Prøv Relion

5 tips til god ledelse af deltidsansatte

Lær, hvad du skal være opmærksom på når du skal lede deltidspersonale og forstå hvilke værktøjer du bør anvende for at skabe størst ledermæssig succes med time-ansatte.

Sådan leder du deltidsansatte
Portræt af Kristian Emil Larsen
Kristian Emil Larsen
23. Oktober 2019 
Meget er sagt og skrevet om god ledelse, men ofte overses den specifikke ledelsesform der omhandler deltidsmedarbejdere.

Ledelse af deltidsansatte adskiller sig nemlig fra ledelse af fuldtidsansatte, hvorfor det er vigtigt, at du som leder er opmærksom på disse forskelle.

Deltidsansatte har som udgangspunkt et svagere forhold til deres arbejdsplads og det er derfor afgørende, at du griber fat de rigtige steder for at skabe rammerne for succesfuld ledelse.

For at hjælpe dig på vej har vi her samlet 5 tips til god ledelse af deltidsansatte. Hvert tip er udformet i samarbejde med deltidsansatte, der ved lige præcis, hvad de ønsker fra en god leder.
Få adgang til et online vagtplansystem

Ledelse opstår ud fra effektiv kommunikation

Deltidsansatte har, som dig selv, meget at se til. Størstedelen af deres travle tilværelse foregår langt væk fra arbejdspladsen, hvilket kan gøre det svært for medarbejderne at være opdateret på alt der foregår i forretningen.

Samtidig eksisterer der også et højt tempo på selve arbejdspladsen, hvor nye tiltag og informationer bliver iværksat og formidlet med korte mellemrum.

God kommunikation er broen mellem forvirring og klarhed.

For at skabe balance mellem to verdener er det vigtigt, at du som leder gør essentielle informationer let tilgængelige for alle dine medarbejdere.

Du bør altid sikre dig, at det er nemt for dine ansatte at forblive opdateret med relevante informationer inden hver vagt. God ledelse af deltidsansatte opstår, når du har sikret dig, at alle får de informationer de har brug for, er samlet ét sted.

Du kan nemt samle informationer og gøre dem tilgængelige ved at være der, hvor dine medarbejdere allerede er. Facebook tænker du måske, men nej den dur ikke, for medarbejderne trives ikke optimalt når privatlivet blandes sammen med arbejdet.

Anvend i stedet et vagtplanssystem, hvor du kan kommunikere de nødvendige informationer ud til hver medarbejder inden deres næste vagt.

En god metode hertil er at anvende et HR-system som Relion, hvor du kan skrive relevante informationer til dine medarbejderes specifikke vagter, så de ved lige præcis, hvad der forventes af dem under vagten.

Husk, effektivt teamwork starter og slutter med god kommunikation.

Begynd onboardingen inden første vagt

Deltidsansatte har typisk en begrænset joberfaring, hvorfor det kan være grænseoverskridende at begynde på et helt nyt arbejde.

Samtidig bliver du som leder ofte vurderet ved førstehåndsindtrykket, så hvorfor ikke starte begge dele bedst muligt?

Du kan som leder sikre, at den nye medarbejder føler sig tryg gennem hele onboardingen ved at forberede dem på deres første vagt inden selve vagten begynder.

Tilføj medarbejderen til de værktøjer du anvender til at administrere dit team og giv dem på forhånd de nødvendige informationer de skal bruge for at kunne starte godt ud i deres nye rolle.

Bonus tip:
Det kan gavne onboardingen af nye medarbejdere, hvis en eller flere eksisterende medarbejdere byder dem personligt velkommen.
Kløften mellem usikkerhed og ro i maven bliver nemlig mindre, hvis den nye medarbejder føler sig velkommen af det eksisterende team. Tal derfor med eksisterende medarbejdere og bed dem om at byde de nye velkommen.
3 teknikker til at opbygge tillid til ansatte

Vær en leder, ikke en kommandør

Spørg alle du kender om de kan lide at blive kommanderet med og du vil højst sandsynligt høre gentagne variationer af ordet, nej.

Mennesker og ikke mindst deltidsansatte elsker derimod af blive ledt og særligt af en inspirerende leder. Du bliver en god leder ved at lytte til dine medarbejdere, fokusere på deres personlige udvikling og fører dem mod et større formål.

Giv dine deltidsansatte mere frihed under en vis mængde ansvar og støt dem som en guide, frem for at kommandere med dem.

Husk at lederen kender vejen, viser vejen og går vejen. Så hvis du kan inspirere dine medarbejdere til at følge dig i stedet for at frygte dig, så er du på rette vej som leder.

Giv dine medarbejdere god teknologi

Teknologi spiller en stadig større rolle i deltidsansattes forhold til arbejdspladsen, hvor to-do apps, kommunikationsredskaber og vagtplansystemer er typiske eksempler.

Ved at anvende teknologi der virker godt for både dig og dine medarbejdere kan du booste deres effektivitet, arbejdsglæde og succes.

Disse typer teknologi har også for vane at spille en stor rolle i virksomhedens kommunikation, hvorfor det er et dumt sted, at forsøge at spare penge.

Vælg i stedet den løsning der gavner dit team bedst.

Ros den gode indsats

Som mennesker har vi et fundamental behov for at modtage anerkendelse når vi gør noget godt. Denne sandhed strækker sig naturligvis også til dine deltidsansatte.

Som leder bør du altid tage dig tid til at rose dine medarbejdere – både deltid og fuldtid.

Hvis dine ansatte begynder at se et mønster mellem godt arbejde og anerkendelse, så vil de underbevidst begynde at gøre det ekstra der kræves for at modtage den.

I sidste ende vil enhver person gerne have nogen der tror på dem, og ser de gode ting de gør. Ledere som dig bør gribe muligheden for at rose dine medarbejdere og vise, at du både ser dem og tror på dem.

Opsummering

- Etabler effektiv kommunikation
- Begynd onboardingen inden første vagt
- Vær en leder, ikke en kommandør
- Ros den gode indsats

Jeg håber at du genkender dig selv i flere af disse råd og stadig ser plads til forbedring.

Ved at lytte til dine ansatte og imødekomme disse råd vil du utvivlsomt mærke en forskel i den generelle arbejdsglæde, hvilket vil resultere i bedre resultater for din forretning.
crossmenu
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram